Secció de Patrimoni Històric


Després d'una llarga tradició descobrint, vetllant i cuidant el patrimoni de les nostres muntanyes, ha arribat el moment d'unir esforços creant una nova dinàmica d'actuació.
Inspirats per les generacions precedents i la feina feta amb les ermites i el seu entorn, hem decidit passar a l'acció amb la nova secció de PATRIMONI HISTÒRIC.

Un grup heterogeni format per socis del Centre Excursionista de Badalona de totes les edats, historiadors, arqueòlegs, advocats, biòlegs, escriptors, també en col·laboració amb Amics de Sant Jeroni de la Murtra, Associació de Veïns de Canyet, Òmnium Cultural, Cooperativa Conreu Sereny, i estretament vinculats amb el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra.

L'interès decreixent vers les ermites de Sant Onofre, Sant Climent i La Miranda com a patrimoni cultural i paisatgístic ha motivat l'organització d'aquesta secció. A través de l'estudi històric, difusió i divulgació a les xarxes socials, i la programació d'activitats religioses i laiques, pretenem despertar la curiositat del ciutadà envers els seus orígens. Però no us penseu que ens quedarem aquí ...

Què podries fer tu per ajudar-nos?

Una de les darreres piades publicades

Veieu la piada a pàgina completa

PATRIMONI HISTÒRIC


Façana oest i sector de llevant de l'edifici




ERMITA GÒTICA DE SANT ONOFRE
És la capella i també l'edifici més antic que tenim a la nostra ciutat. Encrestada al Turó de Poià, a la serralada de Marina del municipi de Badalona.

El Departament de PATRIMONI HISTÒRIC del Centre Excursionista de Badalona es fa ressò enguany dels 515 anys de la inauguració de l'ermita de Sant Onofre, edificada per la comunitat de Sant Jeroni de la Murtra a l'entrada del segle XVI (començada a edificar a finals del segle XV). El pas dels anys i el trasbals de les guerres no ha modificat la seva estructura ni el simbolisme històric, gòtic i litúrgic que representa per la història de la nostra Ciutat, que l'ha convertit en la relíquia més antiga dels edificis del municipi. Les seves pedres, impol·lutes de cap modificació, són el testimoni més fefaent d'una història que es mantén viva després de mig mil·lenni.

El proper dilluns 12 de juny us convoquem a fer un recorregut a peu o amb cotxe i visita comentada per les ermites. Sortirem a les 10h de Sant Jeroni de la Murtra, i a la 1h del migdia, en ,motiu de la festivitat de Sant Onofre, tindrà lloc a la mateixa capella la celebració d'una missa en homenatge al seu Patró, oficiada pel Dr. Jaume Aymar, arxipreste de la Badalona Nord i Consiliari del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra. En acabar, a la mateixa esplanada del davant de l'ermita es clourà l'acte amb una trobada d'amistat i un petit refrigeri ofert pel Centre,




llista de les darreres ressenyes publicades

Llista de totes Les 12 següents
DataLloc
dissabte 20 de maig de 2017PATRIMONI HISTÒRIC
dimecres 24 de desembre de 2014LLIURAMENT DE LA CAMPANA DE SANT ONOFRE
dilluns 05 de juliol de 2010ERMITA SANT ONOFRE
dijous 19 d'abril de 2007Rutes Guiades del Palau Robert-Trilogia de les ermites de Sant Jeroni de la Murtra
Canvieu una piulada o afegiu-ne de noves