Sortida dels Climents número 80

Autor: Jaume Suñol
Organitza : Secció Veterans,

CLIMENTS
LES FOGUEROSES
Sant Llorenç del Munt
COMARCA: Vallès Occidental
Municipi: Sant Llorenç Savall

Itinerari:Sector nord-est del massís.
Recorregut:Coll d'Estenalles, collet d'Estella, Coll d'Eres, Sepultures de coll d'Eres, Mirador Vall d'Horta, Roca Encavalcada, Agulla petita de les Fogueroses, Paller de les Fogueroses, Mirador d'Horta, coll d'Eres, coll d'Estenalles.
Dificultat : Mitjana baixa
Temps : 3h (total anar i tornar)
Bellesa:10
29 gener 2016

Situació posicional dels monòlits més importants de la zona de les Fogueroses.
SECTOR SUD: Roca Encavalcada, Agulla petita, Agulla mitjana, El Paller, El Ravenet, Roca de l'Equilibri, Agulla cova Gran.
SECTOR NORD, Roca del Pi, Miranda del Gegant, Germaneta del Gegant, Germana del Gegant, Gegant de les Fogueroses, Castellot Foradat, Roca de les Formigues, Agulla de la Novícia, Agulla de l'Abadessa.

COLL D'ESTENALLES – COLLET D'ESTELLA – COLL D'ERES – SEPULTURES DE COLL D'ERES – MIRADOR VALL D'HORTA – ROCA ENCAVALCADA – AGULLA PETITA DE LES FOGUEROSES – PALLER DE LES FOGUEROSES – MIRADOR D'HORTA – COLL D'ERES– COLL D'ESTENALLES.

Aquest itinerari, tot i trobar-se a l'entorn del Montcau resta força amagat i amb poques indicacions per resseguir tota la ruta. Això el fa poc concorregut per la gent de motxilla, que sovint passen de llarg pel camí de la carena del Pagès obviant el trencall que parteix d'aquest camí principal. Els indicadors del Parc senyalen rutes de la Mola, dels Obits, coll d'Eres, Font Flàvia, Les Pinasses i potser algun més, però no en trobareu cap que indiqui la zona de les Fogueroses. És per tant necessari assabentar-se del lloc mitjançant mapa o ressenyes concretes per no fer marrades innecessàries o anar a parar a algun mirador o estimball sense sortida.
Les Fogueroses es troben dins la canal del Senglar, a l'est del cim del Montcau, i dins una zona molt emboscada. Això fa que les visites siguin poc freqüents. La Canal del Senglar i la seva veïna Canal de Tanca són les més profundes de tot Sant Llorenç del Munt.

Del coll d'Estenalles. (873m) Agafem la pista asfaltada i cimentada de nou que porta còmodament a coll d'Eres.

35 minuts. Coll d'Eres (944m) Seguim el camí de La Mola i passat uns 50 metres trobarem a l'esquerra un caminet que s'enfila, i després de recórrer un parell de minuts arribarem a un planet on trobarem les resten d'unes sepultures. Com que es tracte d'una visita facultativa, ens la podem estalviar si no hi tenim interès, perquè haurem retornar altra vegada al camí ample de la Mola. Resseguim aquest còmode itinerari fins arribar al creuament de camins, i aquí deixarem el que va a la Mola i trencarem a l'esquerra on passats uns 50 metres trobarem un munt de pedres, que ens asseguren que es tracte de l'itinerari de les Fogueroses.

20 minuts Trencall al Mirador. (980m) Resseguim un senderó estret però molt fresat que en 10 minuts ens portarà al Mirador de la Vall d'Horta on la vista és esplèndida sobra la Vall. Seguirem encara uns 10 minuts més fins a trobar un corriol a mà dreta que baixa molt lleuger fins arribar a la Roca Encavalcada. Aquest corriol l'haurem de remuntar després, per tornar a l'itinerari de les Fogueroses.
La Roca Encavalcada vista des del costat oest presenta una visió inquietant per l'excursionista que circula per sota d'aquest fenomen natural. Els centenars d'anys que resisteix en aquesta posició semblen no garantir gaire la solidesa, si se l'observa des de dalt.
El seu encastament fa preveure un final tal vegada imminent, però encara incert en el temps.

20 minuts Roca Encavalcada (910m). Molta atenció a la Roca. Hi ha un bon espadat als nostres peus que queda tallat sobtadament. L'Encavalcada és un fenomen natural únic a Sant Llorenç i que no ens la podem deixar perdre, ja que si un dia la Roca es desprèn, s'haurà perdut aquesta meravella geològica tan singular. Tornem enrere remuntant altra vegada el corriol (força dret) fins a l'itinerari que ens ha de portar a la capçalera de les Fogueroses.
Agulla Petita de les Fogueroses

5 minuts Agulla Petita de les Fogueroses (910m). El camí no té pèrdua i seguim en direcció est passant per l'Agulla mitjana de les Fogueroses s'arriba davant del Paller.
El Paller

10 minuts Paller de les Fogueroses. (900m) S'acaba el camí en un magnífic mirador de la vall del Senglar, on al davant podem contemplar una de les zones més boniques de Sant Llorenç. Una cinglera amb els monòlits més importants de les Fogueroses. On s'acaba la Vall hi queda l'edifici del Marquet de les Roques, i al final l'extensa Vall d'Horta.
Zona dels Gegants
Màquina de tren, des de les Fogueroses

Pel retorn a coll d'Estenalles seguirem exactament la mateixa ruta desfent l'itinerari d'anada.

Mapa Ed. Alpina 2003 Sant Llorenç del Munt
Zona Nord-Est Montcau- Les Fogueroses-Canal del Senglar
Gràfic de cotes i desnivells de l'itinerari aproximats.Elaboració dades CLIMENTS-CEB

La ruta de tornada és la mateixa d'anada. Molta atenció a la Roca Encavalcada, el terreny té molt pendent i relliscós, que acaba amb un salt sobtat. Controlar aquest sector si es va amb gent menuda.